24 Aralık 2009 Perşembe

Şut Atma Googlede Ara

Şut Atma

Basketbolda şut; oyuncunun topu herhangi bir şekilde elleriyle çemberden geçirmek amacıyla potaya atma hareketidir. Çok sayıda ve çeşitli şekillerde şutlar olmasına rağmen iki önemli faktör dikkate alındığında aşağıdaki iki nokta hemen hemen aynıdır.
Birincisi şutun genel gücü ayak tabanından başlayarak ayak bilekleri dizler kalça üst vücut kollar bileklerel ve parmakların ortak ve uyumlu hareketleri ile olur.
İkincisi ise şut esnasında kolların aldığı pozisyondur. Top ele alındığında kolların açısı büyük (L) harfi şeklinde bir açı çizmelidir. Bilekler ön kolla yaklaşık doksan derecelik bir açı oluştururken üst kolla paralel bir pozisyonda durmalıdır. Topu rahat ve normal bir şekilde açılmış parmaklarla kavramalı. Parmaklarını topun arkasından ve topun biraz alt ortasından taşıyabilecek şekilde avuç içi teması olmaksızın kavramalıdır. Diğer destek el parmakları topu yan alttan desteklemelidir. Şut atıldığında kollar gergin bir şekilde yukarı doğru hareketi takip etmelidir. Topun parmaklar üzerinde yuvarlanmasını sağlarsanız; bu hareket topun geriye doğru dönerek daha yumuşak bir şekilde potaya çarpıp çemberden girmesini kolaylaştıracaktır.
Birkaç temel şut şekilleri şunlardır:
1. Durarak Tek El Şut
Bu şut genellikle uzun mesafeli veya serbest atışlarda kullanılan bir şut tarzıdır. İyi bir durarak tek el şut atabilmek için şunlara dikkat edilmelidir.
· Topu iki elinizle göz hizasında ve biraz şut atacağınız yöne dönük olarak tutmalısınız.
· Şut atmak için kullanılan elle aynı taraftaki ayak öbür ayağınızın biraz önünde olmalıdır.
· Dizleriniz bükülü vaziyette ve yine el bilekleri geriye bükülü olarak topu yukarıda tutmalıdır.
· Şut atarken bacaklar gergin vaziyette ayak uçlarına kalkarak yine kollar mümkün olduğunca gergin atıştan sonra topu takip etmeli ve top parmak uçlarınızla eli terk etmelidir.
2. Sıçrayarak Şut
Bloklara karşı en verimli yapılabilen ve hücumun en etkili silahı olan şut çeşididir. İyi bir sıçrayışla şut atabilmek için dayanıklı ve koordineli ayak kol omuz sırt kaslarına sahip olmak yararlı olacaktır.
Sıçrayarak şut atışlarda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
· Top destek el topun önüne veya yanına şut atacak el topun arka altına gelecek şekilde tutulmalıdır.
· Dizler hafif bükülü vaziyette ve top göğüsten baş üstü göz hizasına doğru kaldırılırken aynı anda sıçranmalıdır.
· Yukarı doğru sıçrarken dirsekler ve el bilekleri arkaya bükülmelidir.
· Mümkün olan en yükseğe sıçradıktan sonra top parmak uçlarından topu terk ederken bilekler ileri ve yere doğru yumuşak bir hareketle topu takip etmeli dirsekler gerginliğini muhafaza etmeli ve gözler pota olmalıdır.
3. Turnike Atışı
Turnike basketbol oyununun temel şutlarındandır. Potaya yakın bir yerlerde top sürdükten veya pas aldıktan sonra yapılabilir. Başarılı bir turnike yapabilmek için şunlara dikkat edilmelidir:
· Kural hatası yapmadan turnike atışı yapabilmek için topu tuttuktan sonra sadece iki adım atabilirsiniz.
· Top iki elle iki adım yürüyüşüne geçmeden önce tutulmalıdır. Turnikede birinci adım uzun ikinci adım kısa olmalıdır. Çünkü oyuncu ikinci adımında öne doğru yapmış olduğu hareketini yukarıya ve potaya rahat yükselebilmesi için kısa tutması yararlı olacaktır.
· Son aşamada sağ veya sol ayak üzerinde kuvvetli olarak sıçranmalıdır. Aynı anda atışı yapan elin dizi ritmik olarak karna doğru çekilmelidir.
· İki elle tutulduğunda vücudun önünde olan top baş üzerinden yukarı doğru kaldırılır ve atış kolunun uzatılması ve el bileğinin bükülmesi ile ya direk olarak çemberin içine ya da pota levhasına vurdurularak atılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder